ارسال پیش نویس آئین نامه الزام استفاده از BIM به هیئت دولت


ارسال پیش نویس آئین نامه الزام استفاده از BIM به هیئت دولت

‌ دبیرعلمی دومین کنفرانس مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) از تهیه و ارسال پیش نویس آئین نامه الزام استفاده از این فناوری به هیئت دولت برای استفاد در پروژه‌های عمرانی خبر داد.

 اقبال شاکری در نشست خبری دومین کنفرانس مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) با بیان اینکه این کنفرانس دهم و یازدهم اردیبهشت ماه در پژوهشگاه نیرو برگزار می‌شود، گفت: بعد از برگزاری اولین کنفرانس مدل سازی اطلاعات ساخت و ساز به دلیل آنکه یک تکنولوژی منحصر به فرد در این زمینه برای اولین بار ارائه شد با استقبال خوبی از سوی سازمانهای مرتبط با حوزه ساخت و ساز و اجرای پروژه‌های عمرانی مانند وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی نظام فنی اجرایی (نهاد بالادستی نظارت بر پروژه‌های عمرانی) روبرو شد.

وی با بیان اینکه مراکز آکادمیک و دانشگاهی نیز از فناوری و تکنولوژی مدل سازی اطلاعات ساخت و ساز استقبال کرده‌اند، ادامه داد: ۸ دانشگاه برتر کشور در حوزه مهندسی عمران و معماری موضوع BIM را در پژوهش‌ها و پایان نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری وارد کرده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر اینکه فناوری BIM می‌تواند تفرق و پراکندگی عوامل اجرای پروژه شامل مالک پروژه، کارفرما و پیمانکار را در هنگام طراحی، اجرا و بهره برداری از پروژه‌های عمرانی حذف کند، افزود: توالی بین عوامل اجرایی پروژه‌ها می‌تواند زمان اجرای پروژه‌های عمرانی را کاهش داده و در کاهش چشمگیر هزینه‌های اجرای پروژه‌ها نیز اثرگذار باشد.

وی تاکید کرد: بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه زمان اجرای پروژه‌های عمرانی بین ۸ تا ۱۲ سال است و هزینه تکمیل پروژه‌ها به دلیل به تأخیر افتادن از زمان اولیه اجرای پروژه تا ۳۰۰ درصد افزایش می‌یابد. این در حالی است که با تکنولوژی BIM این ضعف در پروژه برطرف شده و کارفرما می‌تواند در زمان مقرر پروژه را از پیمانکار تحویل بگیرد.

معاون عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی یادآور شد: از دیگر مزایای تکنولوژی BIM امکان طراحی پروژه با همان اندازه و مقادیر واقعی بوده و تمام جزئیات پروژه از سوی کارفرما قابل بررسی و حتی رفع عیب است و قبل از اینکه سایت فیزیکی پروژه به صورت نهایی تحویل کارفرما شود می‌تواند از جزئیات آن مطلع گردد.

شاکری خاطرنشان کرد: با استفاده از تکنولوژی BIM کارفرما می‌تواند هزینه، زمان، ایمنی، مسائل زیست محیطی، سلامتی و بهداشت، مصرف انرژی در زمان اجرا و بهره برداری از پروژه عمرانی و حتی میزان تولید گازهای گلخانه‌ای حاصل از استفاده از مسائل ساختمانی مانند سیمان را در پروژه کنترل کرده و از شاخص‌های مضر برای محیط زیست بکاهد. به طور کلی استفاده از این فناوری قبل از ساخت، امکان محاسبه فرایند اجرای پروژه را به صورت یکپارچه فراهم خواهد کرد.

وی تصریح کرد: هزینه اجرای پروژه‌های عمرانی با استفاده از فناوری BIM به حدی کاهشمی یابدکه هزینه بکارگیری این فناوری را مقرون به صرفه کرده و از ۷ درصد طراحی سنتی و مدیریت ساخت به نیم درصد کاهش می‌دهد. از دیگر مزایای این تکنولوژی، امکان بهره برداری از آن در شهرسازی هوشمند و مدیریت یکپارچه بحران خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بر اساس آمار سازمان برنامه و بودجه، بسیاری از پروژه‌ها به ۷۰ درصد اهداف مذکور در مطالعات اولیه دست نمی‌یابند. این در حالی است که با فناوری مدل سازی اطلاعات ساختمان در همه بخش‌های عمرانی اعم از پروژه‌های صنعتی، راهسازی و ساختمانی می‌توانیم به صورت کنترل شده به اهداف مذکور در مطالعات اولیه دست یابیم.

شاکری با اشاره به اینکه طولانی شدن پروژه‌های عمرانی علاوه بر آنکه در هر سال تأخیر ۳۰ درصد به هزینه اولیه اجرای پروژه اضافه می‌شود سبب می‌شود تا در سال بعد از آن بودجه عمرانی از پروژه‌های تعریف شده حذف و به پروژه تاخیردار منتقل شود که این سبب وارد آمدن خسارت مضاعف به رفاه جامعه خواهد شد.

به گفته دبیر علمی دومین کنفرانس مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM)، از حد فاصل کنفرانس اول تا دومین کنفرانس، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی پیشنویس آئین نامه لزوم استفاده از تکنولوژی BIM را تدوین و به هیئت وزیران ارسال کرده است تا در صورت تصویب در هیئت دولت جهت اجرا به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شود. همچنین سازمان برنامه و بودجه نیز آئین نامه‌های مربوط به استفاده از تکنولوژی BIM را جهت پیاده سازی در پروژه‌های عمرانی تدوین کرده و نسخه اولیه آن در دومین کنفرانس مدل سازی اطلاعات ساختمان در اختیار کارشناسان قرار می‌گیرد تا درباره آن اظهارنظر کنند. همچنین تاکنون در سه پروژه ساختمانی مهم بخش خصوصی در پایتخت از فناوری مدل سازی اطلاعات ساختمان استفاده شده است.

تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۱/۳۱